Vad är padel?

Padel har en spännande historia som går tillbaka ungefär 100 år. Regelverket påminner om tennis, men har flera stora skillnader. Nedan beskriver vi padelns historia och framväxt, regelverk och allmänt om utrustning och bana.

Padel dateras bak till ungefär 1920-talet, men såg lite annorlunda ut då gentemot hur det gör idag. Den ”moderna” padeln som vi känner till den uppstod i Mexiko under sent 1960-tal av en herre vid namn Enrique Corcuera. Sporten fördes till Spanien där den populariserades och sedermera spreds och år 1974 fastställdes de regler och principer som gäller idag.

Spanien räknas som padelns födelseland och är idag otroligt populärt. Den första padelfederationen grundades i Madrid 1991 och året därpå hölls det första världsmästerskapet vilket sedan dess spelats vartannat år.

I Sverige leds sporten av bland annat förbundet Svenska Padelförbundet.

Spelplanen är en rektangel 10 meter bred med 20 meter lång (insides mätningar). Denna rektangel delas på mitten av ett nät. På vardera sidan av och parallellt med nätet på ett avstånd av 6,95m är servelinjerna. Området mellan nätet och servelinjerna är uppdelade till hälften av en vinkelrät linje som kallas mittservelinjen. Den centrala servelinjen sträcker sig 20 cm bortom servelinjen. Nätet måste vara 10 meter långt och 0,88m högt på mitten.

 

Text tagen från Svenska Padelförbundets hemsida.

Kortfattade regler

• Man spelar alltid dubbel (på den vanliga banan, 10×20 m).
• Poängräkning är samma som tennis.
• Linjerna på planen används endast vid serve.
• Serve ska slås underhands och studsa i motspelarnas serveruta.
• Serve får studsa upp i glasväggen men om den studsar i galler är den felaktig.
• Man har två servar på sig.
• Om bollen går direkt i motspelarnas vägg så räknas den som ute. Innan bollen tar i motspelarens vägg så måste den studsa i marken.
• Man får spela volley (inte på serve), halvvolley eller låta bollen studsa på glas/gallervägg.
• Man får även slå bollen på sin egen glasvägg för att få över den till motspelarnas planhalva.
• Man får inte slå bollen i gallret på sin egen sida.

Poängräkning

Poängräkning i padel är precis som tennis. Man spelar bäst av 3 eller 5 set och i varje set gäller det att vinna 6 game.

I ett game räknar man poäng på följande sätt: 0, 15, 30, 40, game. Om ställningen är 40-40 så måste man vinna med två poäng för att gamet ska avgöras.
I ett set gäller det att komma först till 6 vunna game. Om ställningen däremot blir 5-5 så spelar man till 7 vunna game. Om ställningen blir 6-6 så spelar man ett avgörande game, kallat tiebreak. Tiebreak spelas först till 7 vunna poäng, där man också måste vinna med minst två poäng.

Serve

Reglerna för serven skiljer sig mot tennis. En serve i padel ska alltid slås underhands och bollen ska slås i eller under midjehöjd. Istället för att kasta upp bollen, som man gör i tennis, ska man i padel studsa bollen i marken. Studsen ska vara bakom egen servruta samt mellan mittlinjen och sidoväggen. Fötter och kropp ska vara på rätt sida, dvs servesidan. Minst en fot ska vara i marken. Man får inte gå, springa eller hoppa vid serve. Mindre fotrörelser som inte påverkar serveställningen är accepterat.
Serven ska gå diagonalt och studsa i motståndarens motsatta serve­ruta. Serven är även giltig om den studsar upp i motståndarens glasvägg men om den däremot studsar upp i motståndarens galler så är den felaktig.
I varje nytt set så väljer man vem som börjar serva och om man vill byta servemottagarsida.

Precis som i tennis så har man en förstaserve och en andraserve, dvs om man missar sin första har man en chans till. Missar man andraserven också blir det dubbelfel och poängen går till motståndaren. Om bollen vid serve touchar nätet innan den går in ska den slås om.

Väggarna

Glasväggarna är alltid en del av spelet men det finns några regler för hur de får användas. När man ska ta emot en boll så kan man låta den studsa upp i glasväggen efter att den studsat på marken, bollen är då fortfarande levande. Man kan även använda sin egen glasvägg för att slå tillbaka bollen.
Bollen är levande om den först studsar i marken och sen upp på gallret (detta gäller ej på serve). Om man slår bollen i gallret på sin egen sida så förlorar man bollen. På sin egen sida är regeln att man endast får använda sig av glasväggen.
Om en boll går direkt i motståndarens galler/glas, dvs inte studsar i marken först, så räknas bollen som ute.

Nätstolpar

Är nätstolpen bara en del av nätet så räknas den som det, dvs den är nätet. Är nätstolpen en del av konstruktionen (går hela vägen upp i buren) så räknas nätstolpen som en del av buren.

Hur vinner man poäng?

I padel vinner man poäng om:
• Bollen studsar i marken två gånger på motståndarens sida.
• Motståndaren slår bollen i nät.
• Motståndaren slår bollen ut, dvs antingen direkt ut ur buren eller direkt på en av dina väggar (notera att det däremot är giltigt att smasha bollen i marken och den då studsar ut ur buren).
• Motståndaren slår bollen i sitt eget galler.
• En motståndare träffas av bollen på något annat ställe än racket.
• Motståndaren gör ett ”dubbelslag”.
• Motståndaren rör nät eller nätstolpe.
• Motståndaren slå bollen framför nät, om den inte varit över på din sida innan (t ex kommer tillbaka från bakväggen).
• Din boll studsar uppe på bur-ramen (liggaren) efter korrekt slag i marken (motståndaren får slå bollen om den studsar på kanten uppe på bur-ramen). Obs, vid spel utanför banan får bollen studsa hur många gånger som helst på bur-ramen.
• Motståndares boll träffar något objekt (t ex lampor eller takbjälkar).
• Bollen träffar en liggande boll på motståndarens sida (det är upp till varje lag att ha koll på övriga bollar).

Regler är tagna från Svenska Padelförbundets hemsida.

Frekvent ställda frågor:

Måste man spela dubbel?

Man måste såklart ingenting, men så som padel är uppbyggt rekommenderar vi alltid att spela dubbel då det ger ett bättre och mer levande spel.

Hur bokar jag in mig på en bana?

Bokning av banor görs enklast via vårt bokningssystem Playtomic. Vi rekommenderar att du laddar ner deras app från App Store eller Google Play, men det går även genom knappen "boka här" i menyn, eller länken längst nere på sidan.

Måste jag vara medlem?

Nej, du behöver inte vara medlem för att spela hos oss - alla är välkomna att boka bana. Har du inget rack eller bollar finns även det för uthyrning och försäljning inne i hallen.

Hur kommer jag in i hallen?

När du bokar bana genom i vårt bokningssystem får du en kod som går till kodlåset på entrédörren. Genom den kommer du in i padelhallen och får samtidigt tillgång till omklädningsrum för både dam och herr, samt bastu.